PSYCH-K: Transformeren van oude negatieve overtuigingen

Het doel van PSYCH-K is het transformeren van oude negatieve overtuigingen die wij allemaal in ons systeem hebben opgeslagen.

PSYCH staat voor onze psyche, dat is onze menselijke geest, bewust én onbewust. En de K komt van het Engelse woord “key”, sleutel. Het is de sleutel tot onze psyche.

Iedereen doet in zijn leven ervaringen op. Positieve en negatieve ervaringen. Op basis van zo’n ervaring trekken we conclusies, en zo’n conclusie noemen we een overtuiging. Als kind zijn dat in het begin eenvoudige overtuigingen als “ijs is lekker” en “de kachel is heet”. Deze overtuigingen zijn best handig om in je systeem te hebben. Het kan ook zijn dat je als kind gepest wordt en daardoor de overtuiging “ik ben lelijk” of “ik hoor er niet bij” oploopt. Of dat je op school niet goed mee kon komen, waardoor nu de overtuiging “ik ben dom” in je systeem staat. Al dit soort overtuigingen willen we graag deleten, want in je dagelijkse leven kun je er nog steeds last van hebben. Je merkt dit bijvoorbeeld als je in een vergadering zit en er wordt ineens om je mening gevraagd. Onbewust begin je te zweten, je krijgt rode vlekken in je nek, je slaat dicht en voor je gevoel is het voor iedereen weer duidelijk, je bent dom. Je kan niet eens je mening geven. Door zo’n nieuwe ervaring wordt de oude overtuiging nogmaals bevestigd.

Bekijk hier een korte video van mij over PSYCH-K.

Bekijk hier een een podcast van Oersterk (Richard de Leth) met Paula van der Werff over PSYCH-K.

Wat zou jij graag anders willen?

"PSYCH-K vertegenwoordigt een van de meest belangrijke, efficiënte, effectieve en snelle veranderingsprocessen die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben op onze planeet." - Dr. Bruce Lipton

Ingesleten patronen doorbreken

In verschillende therapie vormen wordt er gekeken naar wat er in het verleden gebeurd is, waarom je telkens zo dichtslaat in een vergadering. Dit geeft vaak al heel veel inzicht. Daarnaast ontstaat er het diepe verlangen om het een volgende keer anders te doen. En met allerlei goede voornemens, tips en handvaten loop je de praktijk weer uit. Vol goede wil en moed om het nu anders aan te pakken. Om te merken dat je de volgende keer in ongeveer zo’n zelfde situatie toch weer op dezelfde manier gereageerd hebt. Je reageerde toch weer op de automatische piloot. Vaak wordt mij dan ook de vraag gesteld: “Ja maar, hoe dan?” “Hoe verander ik dat dan? Ik heb al gereageerd, voordat ik ….”

Hoe fijn is het dan, dat er nu een eenvoudige, maar zeer effectieve methode is, die deze ingesleten patronen doorbreekt. Je automatische piloot wordt gereset, zodat hij niet telkens op plopt en het stuur overneemt, als jij dat niet wil. Je houdt hiermee zelf de controle over je eigen gedrag en gedachtes. Zodat je de volgende keer gemakkelijker je mening kan verwoorden tijdens die vergadering.

Zullen we samen aan de slag?

Tijdens een PSYCH-K coaching sessie maken we gebruik van eenvoudige oefeningen, balansen genoemd. Hierdoor worden oude negatieve overtuigingen opgeruimd. Je zult in je dagelijkse leven ineens gaan merken dat je anders reageerde. Dat het ineens makkelijker gaat, meer in flow. Je ervaart meer balans en harmonie.

Er zijn een aantal mooie voordelen aan PSYCH-K:

  • Geen langdurig gepraat over het verleden.
  • We kijken naar het hier en nu, waar loop je tegen aan.
  • Vooral gericht op hoe je het dan wél wilt!
  • Langer lijden is niet nodig. Geen drama meer.
  • Doorbreek in een paar sessies je patronen die je klein houden.
  • Laat daarna met gemak ander gedrag zien en voel je krachtiger, vitaler en fitter.
  • Ook goed te gebruiken om stress te verminderen.
  • Met blijvende resultaten.
Kom je het ook ervaren?